Thursday, October 14, 2010

Tα ίχνη των Μακεδόνων στην αρχαία Νεμέα

 http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2912:2010-10-13-05-31-33&catid=3:politismos&Itemid=61 
12-10-2010-1Στοιχεία από ευρήματα που αποδεικνύουν, κατά την επιστημονική του άποψη, την παρουσία των Μακεδόνων στην αρχαία Νεμέα, αλλά και την ελληνικότητα της Μακεδονίας, παρουσίασε ο Αμερικανός αρχαιολόγος κ. Στέφανος Μίλλερ στην προχθεσινή ομιλία του στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Την ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με πολυάριθμο κοινό, διοργάνωσε ο σύλλογος «Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας».

Τον ομιλητή προλόγισε ο κ. Τάσος Τόλιος, αναφερόμενος στην επιστημονική υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας διεθνώς από τον κ. Μίλλερ. Ο ομιλητής, σε πολύ καλά ελληνικά, παρουσίασε ευρήματα από την ανασκαφή στην αρχαία Νεμέα, στην οποία ο ίδιος εργάζεται εδώ και 36 χρόνια μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του και τα οποία αποτελούν τα ίχνη των Μακεδόνων – αθλητών και βασιλέων –  στην αρχαία Νεμέα. Αρχικά αναφέρθηκε στην κοιλάδα της αρχαίας Νεμέας, όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αγώνες στη μνήμη του Οφέλτη, του άτυχου γιου του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου (οι αγώνες αναβιώνουν εδώ και 15 χρόνια με πρωτοβουλία του).

12-10-2010-11Μίλησε για την ανασκαφή του Ηρώου του Διός στην αρχαία Νεμέα, από την οποία φάνηκε ότι το 415 π.Χ. είχε γίνει εκεί μια καταστροφή, πιθανότατα μια μάχη, που διέκοψε την δραστηριότητα στην περιοχή. Μετά απ’ αυτήν, τα Νέμεα συνεχιζόταν στο Άργος μέχρι που επανήλθαν στη Νεμέα το 330 π.Χ., προφανώς με παρέμβαση του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου που είχε συμφέρον από την επαναφορά αυτή (ήθελε να γίνονται οι αγώνες σε πιο ουδέτερη περιοχή και όχι μέσα στο Άργος). Με την επαναφορά των αγώνων χτίζονται στη Νεμέα ναός του Νέμεου Διός, λουτρά, ηρώο του Οφέλτη και στάδιο. 

Η επίδραση της Μακεδονίας και του Φιλίππου είναι εμφανής και στην αρχιτεκτονική των νέων κτισμάτων, καθώς στο ναό του Διός παρατηρείται ανάμειξη του δωρικού ρυθμού με κορινθιακά και ιωνικά στοιχεία (κιονόκρανα κ.ά.), ίσως για πρώτη φορά κατά τον κ. Μίλλερ, αλλά και η χρήση της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής ως διακοσμητικές, η οποία απαντάται και σε μακεδονικά μνημεία (τάφοι Φιλίππου, Λύσωνος-Καλλικλέους). Ενώ και στη θολωτή είσοδο του σταδίου της Νεμέας είναι εμφανέστατη, όπως είπε ο ομιλητής, η επιρροή των Μακεδόνων. Επίσης, πολλές είναι οι επιγραφές που μαρτυρούν τη συμμετοχή και Μακεδόνων αθλητών σε αγώνες που ήταν μόνο για Έλληνες, κάτι που αποδεικνύει ότι οι Μακεδόνες θεωρούνταν Έλληνες ήδη από την εποχή εκείνη.

12-10-2010-111Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις της επίδρασης των Μακεδόνων στην αρχαία Νεμέα, όπως η χρήση μηχανισμού εκκίνησης των αθλητών όπου εφαρμοζόταν τεχνολογία που ανακαλύφθηκε από τους Μακεδόνες την εποχή του Φιλίππου (340 π.Χ.). Ακόμη μια μαρμάρινη στήλη με χαραγμένα ονόματα τοποθεσιών και πολιτών, όπου φαίνεται η συμμετοχή αντιπροσωπείας των Νεμέων αγώνων στη Μακεδονία, αλλά και νομίσματα και επιγραφές που αποδεικνύουν την παρουσία Μακεδόνων βασιλέων (Κάσσανδρος, Δημήτριος) στη Νεμέα. Ως απόδειξη του ενδιαφέροντος των Μακεδόνων βασιλέων (όπως ο Περδίκας, Αμύντας και ο Μέγας Αλέξανδρος) για τη Νεμέα και τα Νέμεα ο ομιλητής παρουσίασε νομίσματα με Μακεδόνες βασιλείς που φέρουν στο κεφάλι το λιοντάρι της Νεμέας.

Ιδιαίτερα επεσήμανε ο κ. Μίλλερ την ύπαρξη μιας επιγραφής από την Περσία, όπου γίνεται αναφορά σε Έλληνες που φορούν στο κεφάλι «ασπίδες» που παραπέμπουν σε μακεδόνες που φορούσαν ψάθινα καπέλα για τον ήλιο (καψίες), στοιχείο που αποδεικνύει επίσης ότι οι Μακεδόνες θεωρούνταν Έλληνες.

Σημαντικά ευρήματα, τέλος, που ανακαλύφθηκαν μέσα στις τρεις τεράστιες δεξαμενές της Νεμέας (που εξασφάλιζαν νερό για τα άλογα) παρουσίασε ο ομιλητής. Μεταξύ αυτών, είναι ένα χάλκινο μακεδονικό κράνος το οποίο αποτυπώνεται και σε μακεδονικά νομίσματα, μια χαρακτηριστική μακεδονική κουτάλα με λαβή πουλιού που παρόμοια υπάρχει και στο Μουσείο της Βέροιας και ένα δαχτυλίδι με μορφή που μοιάζει με αυτή του Φιλίππου.

Κλείνοντας, ο κ. Μίλλερ κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί την αρχαία Νεμέα για να δει, μεταξύ άλλων, και τα ίχνη των Μακεδόνων στο χώρο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο πρ. αντινομάρχης κ. Ορ. Σιδηρόπουλος.

No comments:

Post a Comment