Saturday, July 10, 2010

ΕΔΩ ΣΚΟΠΙΑ - ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΚΑΛΕΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Μιλτιάδης Η. Μπόλαρης

Στο άρθρο του "Ο κ. Γκρουέβσκι και η παρέα του" που τυπώθηκε στον Κόσμο του Επενδυτή το Σαββατοκύριακο 3-4 Ιουλίου, ο κ. Νίκος Φελέκης έβαλε τον πολύ πετυχημένο υπότιτλο: "Ο "Μακεδονισμός" εξάντλησε τα όριά του και πλέον αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των Σκοπίων".

Ο συγγραφέας του άρθρου εύλογα απορεί για την "εκνευριστική κολυσιεργία" που επιδεικνύει η "άλλη πλευρά" στην εξεύρεση λύσης: "Ο Νίκολα Γκρουέβσκι και η "παρέα" του κάνουν οτιδήποτε περνά από το χέρι τους προκειμένου το πρόβλημα να διαιωνίζεται". Σωστά τονίζεται πως "Κι αν μέχρι πρότινος αυτό μπορούσε να λειτουργεί υπέρ των Σκοπίων, δεν είναι σίγουρο ότι και σήμερα τους ωφελεί", επειδή κινδυνεύουν "Να παραμείνουν "μαύρη τρύπα" στα Βαλκάνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της FYROM".

Το σίγουρο είναι, και το άρθρο το αναφέρει αυτό, πως η "εκνευριστική κολυσιεργία" των Σκοπίων έσπασε πράγματι τα νεύρα των εν Αθήναις παρακοιμώμενων διπλωματών και είχε το θεμιτό για το Σκοπιανό προτεκτοράτο αποτέλεσμα:

"...η Ελλάδα συνεχώς αναμορφώνει επί το ρεαλιστικότερον τις θέσεις της. Από το "ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγά της" ή το "Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική" έχουμε φτάσει στο έσχατο για τα καθ' υμάς σημαίο υποχώρησης που συνοψίζεται στη λεγόμενη "κόκκινη γραμμή": Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για κάθε χρήση (erga omnes)".

Δύο σημειώσεις να προσυνάψουμε εδώ. Το να λέμε πως "η Μακεδονία είναι μία, και είναι Ελληνική" δεν είναι εθνικιστική αλλά επιστημονικά στηριγμένη ιστορική άποψη. Άλλο πράγμα είναι η κοιτίδα των Μακεδόνων, πρίν την κατακτητική επέκταση του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, και άλλο πράγμα η ευρύτερη Μακεδονία, από την Αδριατική έως το Ινδικό Πουντζάμπ. Οι κατεκτημένες περιοχές δεν μπορουν να θεωρούνται "Μακεδονία". Και γιά να γίνουμε πιό συγκεκριμένοι θα πρέπει να αναφέρουμε το εξής αυτονόητο:

"Η εν λόγω περιοχή, με τη σύγχρονη πρωτεύουσά της τα Σκόπια, ονομαζόταν στην αρχαιότητα Παιονία. Τα όρη Βαρνούς και Όρβηλος (που σχηματίζουν σήμερα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας) αποτελούν ένα φυσικό όριο που χώριζε και χωρίζει τη Μακεδονία από τη βόρεια γείτονά της. Η μόνη πραγματική σύνδεση βρίσκεται κατά μήκος του Αξιού/Βαρδάρη ποταμού αλλά ακόμα και αυτή η κοιλάδα "δε σχηματίζει μία δίοδο επικοινωνίας γιατί τέμνεται από χαράδρες.
Αν και είναι αλήθεια ότι οι Παίονες υποτάχθηκαν στο Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου, το 358 π.Χ., δεν ήταν Μακεδόνες και δεν ζούσαν στη Μακεδονία. Παρομοίως, για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι που κατακτήθηκαν από τον Αλέξανδρο, μπορεί μεν να κυβερνούνταν από τους Μακεδόνες, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής Κλεοπάτρας, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος δεν ονομάστηκε ποτέ Μακεδονία."

http://macedonia-evidence.org/obama-letter-gr.html

Προς θεού, δεν τα λέω εγώ αυτά. Οι μέχρι στιγμής 364 υπογράψαντες ανά τον κόσμο Πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιστορίας και Κλασσικών σπουδών τα λένε και τα προσυπογράφουν στο γράμμα που έστειλαν στον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και στην Ντόρα και στον Κωστάκη και σε όλους τους σημαίνοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το να επιμένουμε επομένως στο "Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική" δεν είναι καθόλου δείγμα εθνικιστικής επαρχιώτικης χοντροκεφαλιάς αλλά υπεράσπιση της Ιστορικής αλήθειας. Άλλο Λωζάνη και άλλο Κοζάνη, και άς με συγχωρούν οι Λωζανίτες.

Το να φτάνουμε αντίθετα στο "έσχατο για τα καθ' υμάς σημαίο υποχώρησης" σημαίνει ένα απλό πράγμα για την κατάντια των επιτελίκών της Ελληνικής διπλωματία, αυτό που άκουσα χρόνια πριν, από κάποιον που γνώριζε: στην βέλτιστη περίπτωση, ο καλύτερος (διπλωμάτης) στο υπουργείο εξωτερικών είναι (ίσως) "φιλλέληνας". Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς το αδιανόητο της δουλικότητας, ευκαμψίας και υποχωρητικότητας της διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας μας όταν αντί να χρησιμοποιεί τα ιστορικά υποστηρίγματα που μας προσφέρουν οι Άριστοι ανά την Υφήλιο Ακαδημαϊκοί αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο στους ψευδολόγους γιαλαντζί καλπικο-μακεντόντσι. Μας δίνουν οι φίλοι μας οπλοπολυβόλα και εμείς πάμε στην μάχη με πλαστικά νεροπίστολα. Πώς να μην φτάσουμε λοιπόν στο "έσχατο για τα καθ' υμάς σημείο υποχώρησης";

Η δεύτερη σημείωση αφορά στη λεγόμενη "κόκκινη γραμμή", που από κόκκινη μας έγινε ρόζ-πουάν. Η λεγόμενη "Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για κάθε χρήση (erga omnes)", όσον αφορά το δεύτερο σκέλος ("για κάθε χρήση (erga omnes)") είναι φυσικά πολύ σωστή: και φυσικά "για κάθε χρήση (erga omnes)"!...ΑΣΥΖΗΤΙΤΙ! Οτιδήποτε άλλο θα είναι επιοικώς αυτο-εμπαιγμός και ΚΟΡΟΙΔΙΑ!

Οσον αφορα στη λεγόμενη "Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό", το σύνθετη δεν μπορεί να είναι ΔΗΘΕΝ "σύνθετη", αλλά ΣΥΝΘΕΤΗ, με όλη την καθαρή ένοια της λέξης! Μην κοροϊδεύουμε και τον εαυτό μας δηλαδή. Όταν λέμε σύνθετο όνομα δεν ενοούμε ούτε Κωνσταντίνος Μήτσου ούτε Κωνσταντίνος Τάκη αλλα ενοούμε Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που προέρχεται από το ΣΥΝΘΕΤΟ Μητσος+Τακης. Το "Κωνσταντίνος" είναι απλά προσδιοριστικό του Μητσοτάκης, που μας λέγει απλώς για ποιόν Μητσοτάκη μιλάμε, τον Κωνσταντίνο και όχι τον Κυριάκο, πχ, αλλά το ΣΥΝΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ είναι το "Μητσοτάκης". Άλλο Σύνθετο όνομα είναι πχ το Βλαχογιάννης από το Βλάχος+Γιάννης, ή επίσης το "Σλαβομακεδόνας" από το Σλάβος+Μακεδόνας. Υπάρχουν Σλαβομακεδόνες, και είναι όρος δόκιμος και αποδεκτός στην Μακεδονία. Σλαβομακεδόνας μπορεί να προσδιοριστεί όποιος έχει μερική τουλάχιστον καταγωγή Σλαβική, μιλάει Σλαβικά σαν πρώτη γλώσσα, είτε είναι Ελληνικής είτε Βουλγαρικής συνείδησης (πρώην Πατριαρχικοί και Εξαρχικοί). Σλαβομακεδόνες είναι επίσης όσοι Σλαβόφωνοι διαμένουν στην περιοχή Μοναστηρίου, Περλεπέ, Γευγελής και Στρώμνιτσας. Είναι Σλάβοι και κατοικούν στην Μακεδονία. Γλωσσογεωγραφικά είναι σωστός ο όρος.

Εάν θελήσουμε να βρούμε μία "Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό", αυτο θα απέριπτε τα όσα επίθετα πχ Νέα, Νόβα, κλπ δεν είναι γεωγραφικά. Για ποιόν λόγο τα απορίπτουμε αυτά; Υπάρχει λόγος; Όχι! Άρα άχρηστο το "Γεωγραφικό" του προσδιορισμού, το οποίο το αναγάγαμε σε "κόκκινη" ή ότι άλλη γραμμή, αλλά έστω...

Επιθετικοί "Γεωγραφικοί προσδιορισμοί" θα μπορούσαν να είναι τα Βαρδαρική, Παιωνική, Βόρεια, Άνω, Κεντροβαλκανική, Ορεινή, κλπ. Το Εάν μας συμφέρουν αυτά είναι ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΟΛΟ, εάν και εφόσον τονίζουν το ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ ΜΙΑΣ και ΕΝΙΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, κάτι που διακαώς επιθυμούν οι Σκοπιανοί για ιδίους αλλυτρωτικούς λόγους. Εμείς για ποιον λόγο να τους σιγοντάρουμε σ΄αυτό; Ποιός ο λόγος του Γεωγραφικού επομένως, που και αυτόν τον αναγάγαμε σε ιερή αγελάδα;

Είναι να απορεί κανείς! Κάθησε κάποιος σοβαρός αναλυτής να τα κοιτάξει τα θέματα αυτά ή απλώς ό,τι μας έστειλε ο Σόρος τα τυλίξαμε σε δική μας λαδόκολλα και τα παρουσιάζουμε σαν δική μας, περήφανη και αδιαπραγμάτευτη "κόκκινη γραμμή";

Αφήνουμε το ερωτημαυικό και προχωρούμε να δούμε την περίφημη "Σύνθετη":
Σύνθετη, είπαμε, άν δεν πρέπει να πετάξουμε τον "μπαμπινιώτη" μας, και όλα τα υπόλοιπα Νεοελληνικά λεξικά, πρέπει να είναι λέξη συντεθημένη από δύο τουλάχιστον άλλες λέξεις. Όπως είπαμε Βλάχος+Γιάννης, Μήτσος+Τάκης, Σλάβος+Μακεδόνας, κλπ.

Σύνθετη, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το μακεντόνιγια, για να είναι ευκολόπεπτο από τους βορεινούς και που να τους ξεχωρίζει από τα εξ ανατολών άσπονδα εκ Βουλγαρίας εξαδέλφια τους, θα μπορούσε να θεωρηθεί πχ το το Γκορνομακεντόνιγια, το Νοβαμακεντόνιγια, το Σλαβομακεντόνιγια, και άλλα συναφή διάφορα.

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιοροσμό θα μπορούσε αίφνης να είναι το όνομα:

Βαρντάρσκα Σλαβομακεντόνιγια - Vardarska Slavomakedonija


Είναι Σύνθετο, έχει Γεωγραφικό προσδιορισμό, και πιστεύω πως είναι και αποδεκτό, μιάς και ξεχωρίζει τον λαό αυτό από τους Βουλγάρους χωρίς να υπεισέρχεται στα δικά μας αμπέλια με άσχετους αλλυτρωτισμούς και, κυρίως, προσδιορίζει γλώσσα και εθνότητα Σλαβομακεδονική, και ΟΧΙ "εθνικά Μακεδονική", κάτι που το οποιοδήποτε ΜΗ ΣΥΝΘΕΤΟ Βαρδαρική Μακεδονία ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΛΥΕΙ!

Άς μην γελιόμαστε πλέον! Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, και να γίνουμε φίλοι με τον γείτονα λαό, με τον οποίο ΤΙΠΟΤΑ δεν μας χωρίζει (κακόμοιρος κόσμος είναι, σαν κι εμάς τωρα τελευταία) γιά πάντα; Aν ναι, τότε θα πρέπει να σπάσουμε τα δόντια του ψευδομακεδονισμού ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ! Να τελειώνουμε με τους Γκρουέβσκιδες και με τους κάλπικους Σλαβομεγαλέξανδρους, και με τα εικοσάμετρα αγάλματα του "Αλεκσάνταρ Βελίκιοτ Μακεντόνσκι" στο κέντρο των Σκοπίων και τους άκαιρους (εξαρχικής έμπνευσης) αλυτρωτισμούς!

Η ευκαιρία είναι ΤΩΡΑ, που ο Γκρουέβσκι είναι στην γωνία και τα Σκόπια κινδυνεύνουν να μείνουν στην Ευρωπαϊκή κατάψυξη για άλλα 20 χρόνια, ΤΩΡΑ που τα Σκόπια ταράσσονται από διαδηλώσεις κατά του ΒΜΡΟ και του ψευδομακεδονισμού
!

Να πούμε και κάτι άλλο, αυτονόητο μεν αλλά στην χώρα του Νεοελληνικού παραλόγου, μάλλον διευκρινιστέο: Όταν μπαίνει στην αρένα ένας παλαίμαχος παλαιστής και έχει απέναντί του ένα καχεκτικό δεκατριάχρονο αγόρι, το πρόβλημά του παλαιστή δεν θα πρέπει να είναι το πως να αποφύγει να μην φάει πολύ ξύλο, αλλά το πως να μην ποδοπατήσει τον νεαρό! Γιατί το λέω αυτό; Eπειδή σωστά το λέει ο Νίκος Φελέκης πως "καμιά κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν μπορεί να κάνει οπιαδήποτε άλλη έκπτωση" στο Μακεδονικό (ΑΥΤΟ μας έλειπε!), επειδή "Μιά τέτοια εξέλιξη θα ήταν η ρωγμή στο ηφαίστιο για να ξεχυθεί η λάβα που σιγοβράζει στα έγκατά του".

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, το ζήτημα είναι απλό: Στην Νιμίτσια και γεμάτη αλυτρωτισμό και Βουκεφαλικό ψευδομακεδονικό οίστρο "Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια", αντιτάσουμε και αντιπροτείνουμε την "Σύνθετη και με Γεωγραφικό προσδιορισμό":

Βαρντάρσκα Σλαβομακεντόνιγια - Vardarska Slavomakedonija

Όποιος θέλει, παιδιά, η πρότασή μας εδώ είναι, όποιος δεν θέλει, περάστε μετά από είκοσι χρόνια που θα αρχίσει και πάλι η ΕΕ να κουβεντιάζει για νέα μέλη. Άντε με το καλό...!

5 comments:

  1. Ο πατέρας Βοσκόπουλος εξαπάτησε μερικούς πελάτες του, ο γιός Βοσκόπουλος εξαπάτησε ολόκληρο λαό. Για τους μπίζνεσμεν Ανσατσιάδη, Παρίση, Ιωάννου κλπ. τα έγραψα στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης «Κοινή Γλώσσα – Σχόλια για Ουράνιο Τόξο», που θα βρείτε στην ετικέτα «Ουράνιο Τόξο»,

    http://iliden.blogspot.com/2010/08/to.html

    ReplyDelete
  2. Αγαπητέ άγνωστε, εσύ μπορείς να γράφεις τα εσω-οικογενειακά άπλυτα του Ιλιντενοβουλγάρικου αλυτρωτισμού εδώ, κανένα πρόβλημα. Όταν όμως πήγα να γράψω ένα σχόλιο στα δικά σου με έκοψες, προφασιζόμενος άρες μάρες κουκουνάρες. Κρίμα.

    ReplyDelete
  3. Kαλα τα ψέματα, αρκεί να μην υπάρχει τεκμηριωμένος αντίλογος...Ιδου και η σχετικη αποδειξη:

    Mιλτιαδης Η. Μπ. είπε...
    Αυτή η ανάρτηση έχει καταργηθεί από ένα διαχειριστή του ιστολογίου.
    13/8/10 17:39

    Karatasho είπε...
    Το σχόλιο του Μιλτιάδη Η. Μπ., αν και είχε διαφορετικές αλλά ενδιαφέρουσες απόψεις, καταργήθηκε επειδή αποκαλούσε τους Μακεδόνες "Βούλγαρους"
    13/8/10 18:32

    ReplyDelete
  4. Γιατί δεν διαλέγουν όνομα,
    πέρα απο τα γνωστά,Παιονία,Βαρντάρσκα κλπ.!!! όπως π.χ τα ακόλουθα:
    Δυτική Βουλγαρία
    ΝεοΒουλγαρία
    ΝότιοΣερβία
    ΝεοΑλβανία
    Ανατ.Αλβανία
    ΒαλκανοΤουρκία
    το πλέον ενδεδειγμένο, που προτείνω είναι:
    ......Βαλκανομπασταρδία......

    ReplyDelete
  5. Συγνώμην Γοργία, αλλά εάν νομίζεις πως η ταύτιση του κρατιδίου των Σκοπίων με την Βουλγαρία είναι προτμώτερο, λυπάμαι αλλά διαφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ! Η πόλη μου, τα Σέρρας, ένιωσαν στον 20ο αιώνα ΤΡΕΙΣ φορες την Βουλγάρικη κατοχή. Το ότι κάποιοι Σκοπιανοί ακόμη θεωρούν τον εαυτό τους Βούλγαρο, (όπως πχ ο υποκριτής Α. Μιλοσόσκι), αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πετάξουμε όσους απόκτησαν ανεξάρτητη (ψευδο)"Μακεντονική" συνείδηση στην αγαλιά του Βουλγαρισμού, αλλά να τους σπρώξουμε σε μιά πιό ανεξάρτητη ύπαρξη, πιό "Σλαυϊκή". Την ϊδια στιγμή πρέπει να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και οι Έλληνες Βλάχοι και Σαρακατσάνοι που φυσικά δεν έχουν καμιά διάθεση να γίνουν Βούλγαροι πολίτες αλλά θα προτιμούσαν να ζούν σε μιά πολυεθνική μεν, σχετικά αδύναμη δε, Σλαβομακεδονία, με φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, και πολιτικά όσο γίνεται πιό απομακρυσμένη από Αλβανία και Βουλγαρία, άρα και Τουρκία.

    ReplyDelete